torsdag, september 24

Riktig brakskit






















Tänk om yoghurtreklamen sa som det var.
Om mormödrarna som känner sig uppblåsta,
dansläraren som har en orolig mage,
den stressade mamman
som har problem med matsmältningen
talade klarspråk.
”Hur har ni haft det, mamma?”
”Bra, men jag har varit så fisig hela dagen.
Gått omkring och småpruttat utav bara helvete,
ibland har det kommit en sån där otäck jävel
som riktigt bränner till i röven.
Kevin höll på att tuppa av
när jag la av en rejäl brakskit
då vi stekte fiskpinnar till lunch.
Det går liksom inte att stoppa,
på väg ner till lekparken var det fan rekord,
det fladdrade till där bak i minst 20 meter.
Tur att vi var ute då,
för den var en riktig tältrensare kan jag tala om.”

onsdag, september 23

Dubbelt så mycket mjöl

















De här surdegarna i kylen,
tror inte att de är så pigga.
Måste dra i gång dem på nytt
för en hel sommar utan pyssel klarar de inte.

Baka vill jag ändå
och det allra minst komplicerade sättet är det här.

Fyra deciliter vatten och ungefär så mycket jäst
som skulle rymmas i en tesked, lös upp jästen.
Åtta deciliter vetemjöl
och drygt en tesked flingsalt rörs ner i vätskan.
En ganska fast smet snarare än en deg blir det.
Ställ in i kylen med plast över.

Tolv, tretton, fjorton timmar senare är det bubbligt och trådigt.
Ugnen på högsta, 275 grader kanske,
med plåten i.
Häll ut degen på mjölat bord.
Joxa inte med den, vik till ciabattor eller gör baguetter.
Tryck inte ut luften.
Bröd med bubblor är gott.

I en halvtimme vilar de på bakplåtspapper.
In med dem på den heta plåten,
häll en deciliter vatten på en plåt i botten av ugnen,
det förångas och hjälper bröden att växa.
Öppna luckan efter tio minuter,
nu går det att rycka ut bakplåtspapperet om man vill,
vädringen gör att skorpan börjar hårdna.
Vädra fler gånger då och då,
skorpan blir härligt knaprig på det viset.

Vänd bröden mot slutet
så att de gräddas ordentligt även på undersidan.
Har du en baksten behövs inte det.

Vetemjöl ger jäsigaste degen.
Dinkel funkar riktigt bra också.
Frön och nötter kan läggas i degen eller på bröden,
rågmjöl i stället för några deciliter vetemjöl blir också fint.

Dubbelt så mycket mjöl som vatten,
enkel regel.
Godare än så här behöver bröd knappt vara.

torsdag, september 17

Korg och barnsadel

















Jag ser färre killar när det regnar.
Det fick mig att upptäcka cykeltjejerna.
Oavsett väder trampar de på.
Killarna har skaffat nåt som de kan träna på.
Har sett loppen på Eurosport.
Racerväxlat, tajts, SPD-pedaler,
kapar en kvart in till stan från Sundbyberg.
Tjejerna trampar på oavsett väder.
De kör damcyklar med korg och barnsadel.
Max femväxlat.
Killarna har strippat sina cyklar på allt för att spara vikt.
Utan skärmar vill de inte köra i regn.
Det här är samma tjejer som var bonnmoror förr.
Fick allt att snurra utan att kräva applåder.
Strävsammaste typerna.
Gubbarna var i skogen en månad i stöten.
Tjejerna skötte allt på torpet.
Det måste gå.
Så de cyklar även om det regnar.
Tar hem maten i kassar på styret.
Grabbarna kan inte handla,
för de ska träna på väg hem också.

tisdag, september 1

Häcken full













Jag fick frågan 1999,
i går kom jag på svaret.
”Varför säger man att man har häcken full
när man menar att man har mycket att göra?”
Häcken full.
Då drog jag till med en komplicerad förklaring.
Det var franskt, helt säkert.
Som trottoar och frisör,
konjak och dividera.
Men så läste jag i skriften Tälj,
utgiven av Hemslöjdskonsulenterna i Kalmar län.
Den berättade om träskedarna
som man åt sin mat med förr
och hur man efteråt hängde upp skedarna
i en skedhäck.
Jorå, det börjar brännas.
Under skörden eller under andra tider
när det var mycket folk ute på gårdarna och jobbade
så var det många som skulle käka.
Många skedar i skedhäcken då.
Var häcken full
hade man jäkligt mycket att stå i.